
Istra je poznata po ukusnoj hrani i dobrom vinu, od plodova mora na obali do bogatog crvenog mesa u unutrašnjosti, od kušanja maslinovog ulja do ispijanja čaše dobrog vina u zalasku sunca, nevjerojatno gastronomsko iskustvo je zajamčeno!
Ako večerate u nekom od obalnih gradova, nemojte propustiti svježu ribu jela, hobotnicu, lignje, < jake>dagnje, kamenice, škampi, jastogi ostale morske delicije. Većina restorana ima dnevnu ponudu svježih proizvoda i svakako se raspitajte koji je specijalitet kuće!
U Rovinju vam predlažemo Restoran Scuba s izvrsnom ribljom ponudom, Restoran Balbi i Mali Raj u uskim ulicama stari grad, restoran Maestrals jednim od najboljih pogleda u gradu; ili ako tražite nešto malo otmjenije, tu je jedinstveni Restoran Putulina koji se nalazi na stijenama samo nekoliko metara od mora ili restoran s dvije Michelinove zvjezdice: Restoran Monte u starom gradu ili Cap Aureo koji se nalazi u hotelu Grand Park.
Međutim, kada posjećujete središnje dijelove Istre, vozeći se kroz brežuljke prepune vinograda naići ćete na mnoštvo tradicionalnih konoba koje nude veći izbor mesa. Za početak, tu je istrain pršut (suha šunka) i razni sirevi od kozjeg, ovčjeg ili kravljeg mlijeka. Sirevi se često odležavaju sa začinskim biljem i začinima ili čak tartufima i mogu biti popraćeni nekim ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili medom lokalnih pčelara.
Tjestenina je tradicionalno jelo u Istri sa svojim tradicionalnim oblicima: fuži, pljukanci, njoki, ravioli , popraćen ili tartufima (bijeli su tartufi istarska delicija), ili šparogama i pršutom (divlje šparoge i pršut) ili gljive u sezoni; ili umak od plodova mora ili mesa (juneći gulaš ili gulaš od boškarina, janjeći gulaš, pileći žgvacet). Mogućnosti s tjesteninom su brojne i ne možete pogriješiti!
Za glavno jelo ne možete pogriješiti s odreskom. Svakako kušajte meso boškarina, vrste istarskog vola, simbola poluotoka!
Istarsku hranu uvijek prati ekstra djevičansko maslinovo ulje, tekuće zlato Istre. Također možete uživati u regionalnim “putevima maslinovog ulja” s plantažama maslina posvuda i posjetiti neke od najboljih proizvođača maslinovog ulja u regiji kao što su Chiavalon (Vodnjan), Grubić < /strong>(Bale), Konfin (Buje), Komarija (Borut), Oleum Maris (Galižana) i mnogi drugi.
I naravno, nijedan obrok nije potpun bez čaše dobrog istarskog vina! Istra može ponuditi domaće grožđe: bijelu malvaziju i crveni teran, ali domaći proizvođači imaju veliki izbor izvrsnih boca, uključujući slatki momjanski muškat < /strong>savršen za okus uz desert. Mnoge vinarije nude kušanje vina na svojim prekrasnim imanjima uzbrdo s prekrasnim pogledom na njihove vinograde. Neki od najpopularnijih su: Vinarija Kozlović (Momjan), Vinarija Kabola (Momjan), Vina Cattunar (Brtonigla), < strong>Vinarija Fakin (Motovun), Clai Wines (Buje), Vinarija Coronica (Umag), Vinski hotel i vinarija Meneghetti (Bale), Vinarija Medea (Vodnjan), Wine station Trapan (Pula), Vina Matošević (Rovinj) i mnogi drugi pa svakako svratite barem na jedan od njih!
Na kraju, za završetak obroka uzmite lokalno proizvedenu rakiju (rakiju) ili liker kao što je Teranino (od crnog vina teran). Želite li kušati razne vrste rakija, svakako posjetite jednu od destilerija Aura.
Putovanje u Istru doista vas vodi na fantastično gastronomsko putovanje sa svim vrhunskim konobama koje ćete sresti usput i izvrsnim vinom koje će oduševiti vaše nepce prekrasnim pogledom na poluotok!